Hur bygger man en altan?

Hejsan igen, det är jag som är tillbaka med ett inlägg och den här gången ska jag skriva ett inlägg som är för er som vill bygga en altan. Först ska jag säga att det är härligt att det har blivit vår här i Uppsala och att vi kan börja ta vara på dagarna genom att vara ute så mycket som möjligt, och att sitta på en altan är inte fy skam. Men altaner ska givetvis byggas på ett bra sätt för att hålla ihop och inte falla samman, de är trots allt inte en leksak. Jag ska därför ge er lite tips hur ni kan bygga den på bästa sättet.

Först och främst, behövs bygglov? Nej, det gör det inte, så du kan bygga, i alla fall om du bor i en egen villa som inte är K-märkt. Bor du i bostadsrätt, fråga styrelsen. Hur ska din uteplats ligga i förhållande till huset, jag rekommenderar söderläge eller västerläge för då kan du njuta av altanen de flesta timmarna då det är ljust ute, men om du bygger en med österläge försvinner solen klockan 12 och har du norrläge då får du knappt någon sol alls mer än mitt i sommaren, då är det ljust. Hur stor ska den vara, det är dina behov som styr men hellre lite för stor än tvärs om och för det tredje, en altan är inte alltid billig så kostnaden bör du ta hänsyn till när den ska anläggas.

Nu när placeringen och storlek är avklarad kan det vara dags att titta på materialet. Detta beror helt på hur mycket altanen kommer att användas, hur den ska se ut och vad den ska kosta. Jag brukar rekommendera en altan av trall, detta då den är lättskött. För bästa resultat så vänd er till en byggfirma!